Brandsäkerhet
Information till medlemmarna
På Räddningsverkets hemsida finns bra information att ladda ner. Här är ett par viktiga punkter.
Kontrollera brandvarnarens funktionsduglighet en gång/månad genom att trycka på testknappen. Byt batteri en gång om året och själva brandvarnaren bör bytas vart tionde år. Brandvarnarens övervakningsområde bör inte överstiga 60 kvadratmeter.
Ha släckutrustning hemma alla bränder börjar i liten skala. Därför är en brandsläckare en bra livförsäkring. Räddningsverket rekommenderar en pulversläckare på sex kilo.
Vid rökfyllt trapphus - stanna i lägenheten. Vid brand i lägenheten - utrym och stäng lägenhetsdörren mot trapphuset. En lägenhet fungerar som en brandcell och ska kunna stå emot brand i 60 minuter. Rökgaserna i trapphuset är betydligt farligare.
Viktigt att tänka på för källarförråden.
Se till att det inte står en massa bråte utanför förråden. I förråden bör det inte förvaras onödigt mycket saker. Rensa gärna med jämna mellanrum. Det får absolut inte finnas några brandfarliga vätskor. Det är inte helt ovanligt att det förvaras reservdunkar till båten och tändvätska till grillen i förråden. Det behöver inte vara mycket för att innebära en katastrof.
Ofta är vinden indelad i olika utrymmen mellan vilka brand inte ska kunna sprida sig. Dörrarna är då specialgjorda för att stå emot brand. Det är viktigt att dessa hålls stängda. Kolla så att dörrstängaren fungerar och att dörren stängs ordentligt. Nakna glödlampor är en fara. Om staplade kartonger eller dylikt kommer i kontakt med lampan kan en brand starta.
Läs mer om bransäkerhet
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, http://www.msb.se
På Svenska Brandskyddsföreningens hemsida, http://www.brandskyddsforeningen.se, går det bl a att läsa om kampanjen Brandsäkert hem.
Förvaring av brandfarliga vätskor
Det är egentligen ganska självklart att riktigt brandfarliga ämnen inte hör hemma där det bor folk. Exempel på ämnen som räknas som brandfarliga varor är gasol, acetylen, T-röd, bensin, aceton, förtunning, koncentrerad spolarvätska, tändvätska, disel och eldningsolja. I hushållet får man bara förvara brandfarliga ämenen för hushållets behov. Behöver man förvara mer än 100 liter brandfarlig vätska (bil med reservdunk inte inräknat), mer än 60 liter gasol eller mer än 5 liter acetylen krävs tillstånd av byggnadsnämnden. Observera att behållarnas storlek är begränsad och att man inte får förvara brandfarliga ämnen var som helst i huset. Lämpligaste stället för förvaring är balkongen, dock ej inglasad. Behållarna bör skyddas av ett skåp.
VINDSFÖRRÅD Ingen förvaring alls.
I LÄGENHET Spryburkar och gasolflaskor av högst 5 liters storlek. Brandfarlig vätska i behållare av högst 10 liters storlek.
EJ INGLASAD BALKONG (inglasad räknas som en del av lägenhet) Gasolflaskor i högst P11-storlek (26 liter). Brandfarlig vätska av högst 25 liters storlek.
GARAGE I BOTTENPLAN Fordon med tank och reservdunk. Ingen brandfarlig gas eller vätska i övrigt.
FRISTÅENDE GEMENSAMHETSGARAGE Fordon med tank och reservdunk. Ingen brandfarlig gas. Brandfarlig vätska i lösbehållare, ska förvaras oåtkomligt för obehöriga.
KÄLLARFÖRRÅD Ingen förvaring alls.
HOBBYLOKAL* 5 liter acetylen, 1 gasolflaska P11, 25 liter brandfarlig vätska.
* Fristående eller brandtekniskt avskilt från övriga utrymmen i lägst brandteknisk klass EI 30.